A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Mineral Oil

neškodná syntetická látka

Další názvy: Liquid Paraffin, White Petrolatum, Liquid Petrolatum, Huile Minerale, Paraffine, Mineral Oil, Nujol, Adepsine Oil, minerální olej, Petroleum, White mineral oil

Paraffinum Liquidum neboli Mineral Oil je směs kapalných uhlovodíků získávána destilací ropy. Syntetická látka – bezbarvá olejovitá kapalina bez zápachu. Používá se hlavně díky své velmi nízké ceně. Pro kosmetické a farmaceutické účely se používá vysoce čištěná verze minerálního oleje. Funguje jako zvlhčovač, na kůži vytváří film, který zabraňuje ztrátě vody z horních vrstev kůže i dlouhé hodiny, snižuje tak dehydrataci pokožky. Pokožce dodává jemný, mladiství vzhled. Používá se v hydratačních krémech, ale i vlasové kosmetice. Zaceluje a vyhlazuje vlasové vlákno. Je doporučen k péči o suchou, dehydratovanou i citlivou pokožku. Podporuje hojení ran, také dočasně chrání podrážděnou pokožku před vnějšími vlivy. Naopak není vhodný pro mastnou pleť, kterou ji činí ještě mastnější. Neucpává póry, je obecně považován za bezpečný, nedráždivý a neobsahuje ani potenciálně karcinogenní nečistoty. Je nekomedogenní, i když dřívější studie tvrdili něco jiného. Je špatně odbouratelný v přírodě.  Nedoporučuje se ke každodennímu používání, po delším čase si může pokožka zvyknout na jeho hydratační účinky a začne jeho nanesení vyžadovat pocitem suché pokožky.  Působí také jako kondicionér a změkčovač, změkčuje jinou látku a dělá lépe poddajnou a roztíratelnou.  Výjimečně může u některých jedinců způsobovat alergické reakce a kopřivku. Podporuje předčasné stárnutí pleti.