A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Methylparaben

potenciálně škodlivá syntetická látka

Další názvy: Methyl Paraben, 4-Hydroxy- Methyl Ester Benzoic Acid, Benzoic Acid, 4-Hydroxy-, Methyl Ester

Methylparaben je jeden z typů parabenů, je považován za dráždivou syntetickou látku. Vyrábí se ve formě světlého prášku s lehkým zápachem. Má výrazné antimikrobiální účinky. Používá se v kosmetice i farmacii jako konzervant již spoustu let. Jako konzervační přísada zpomaluje zkažení produktu. Přirozeně se vyskytuje v malém množství v ovoci, zelenině a některých rostlinách. Často je používán v kombinaci s jinými parabeny. Také se přidává za účelem vonného efektu či naopak zamaskování základního zápachu. Potkat ho můžete ve složení pleťových a podkladových krémů, dekorativní kosmetice, šamponech, barvách na vlasy a dalších. V malém množstvích je považován za netoxický a nekarcinogenní. U citlivějších osob však může podráždit či vysušovat pleť, způsobit svědění, otok a zčervenání a otok víček. Snadno a lehce se vstřebává kůží. I když je vylučován z těla močí, může si část tělo uchovat v tkáních. I přes nedostatek důkazů bývá spojován se zvýšeným rizikem rakoviny prsu. Při vystavení slunečního světla může způsobit rychlejší stárnutí pokožky a poškození pigmentu v kůži. Další parabeny, jako je isopropylparaben, isobutylparaben, phenylparaben, benzylparaben, pentylparaben, jsou od roku 2014 zakázány v Evropské unii. V roce 2015 byla u butylparabenu a propylparebenu (po přezkoumání jejich bezpečnosti) snížena maximální koncentrace v produktu na 0,4%.