A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Melaleuca Alternifolia

přírodní látka

Další názvy: Melaleuca alternifolia Leaf oil, Melaleuca alternifolia Leaf extract, Tea Tree, Tea Tree oil, Čajovník

Melaleuca alternifolia je mnohem známější pod názvem Tea tree nebo čajovník. Je velmi oblíbený pro své výrazné antiseptické a antimikrobiální účinky. V kosmetice se používá jeho éterický olej samostatně nebo jako součást produktů. Ten je získáván parovodní destilací z listů stromu čajovníku. Je ve formě světlé kapaliny s velmi charakteristickou vůní. Lze jej používat přímo na kůži, ale nesmí se užívat vnitřně, může způsobit otravu. V jeho složení nalezneme beta pinem, sabinem, alfa felandren, limonen, cineol, linalool, myrcen a další silice. Díky jeho výrazným antimikrobiálním účinkům v kosmetických produktech působí jako konzervant, ale hlavně pečuje o problematickou pokožku. Je součástí pleťových krémů na akné a rychle se mastící se pleť. Také v šamponech vhodných pro velmi citlivou pokožku se sklonem k tvorbě lupů. Snižuje tvorbu strií, přirozeně stimuluje tvorbu kožních buněk. Může být součástí přírodních deodorantů, brání vzniku bakterií v podpaží. Jeho inhalace napomáhá při lepší průchodnosti dýchacích cest. Tea tree je naprosto bezpečná složka, která jen ve výjimečných případech může vyvolat alergickou reakci. Jeho esenciální olej není vhodný pro těhotné a kojící ženy, také pro epileptiky a děti do deseti let. Nesmí se používat dlouhodobě, jinak přestává působit.