A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Maltose

přírodní látka

Další názvy: Maltóza, Sladový Cukr, Malt Sugar, Glucopyranosyl-D-Glucose, Anhydrous Maltose

Maltose, česky Maltóza, je disacharid, který je tvořen dvěma molekulami D-glukózy. Jedná se o krystalickou látku rozpustnou ve vodě. Uvolňuje se ze škrobu při klíčení ječmene. Používá se především v gastronomii, jako ochucovadlo. Má však i své využití v kosmetice. Funguje jako zvlhčovač a kondicionér. Pokožku hydratuje a pěstí. Dodává chuť zubním pastám či ústním vodám.