A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Linoleic Acid

derivát přírodních látek

Další názvy:  Kyselina Linolová

Linoleic Acid, česky Kyselina Linolová,  je nenasycená vyšší mastná kyselina přirozeně se vyskytující v lněném oleji. Nachází se v tucích buněčných membrán. Je široce rozšířená v mnoha rostlinných olejích, zejména v oleji ze Světlice barvířské, Máku setého a Slunečnice. Patří do skupiny esenciálních mastných kyselin  zvaných omega-6 mastné kyseliny, které jsou nezbytným doplňkem stravy všech savců. Nedostatek omega-6 mastných kyselin způsobuje vysoušení a vypadávání vlasů, případně špatné hojení ran. V kosmetice může být použita jako vonná složka či vlasový a pleťový kondicionér. Pokožku i vlasy hydratuje, uhlazuje vlasové vlákno. Také funguje jako povrchově aktivní látka, zlepšuje čistící schopnosti produktu. Má antistatický účinek. Kyselina Linolová je bezpečná látka, dobře odbouratelná v přírodě.