A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Laurus Nobilis

přírodní látka

Další názvy: Vavřín vznešený, Vavřín ušlechtilý, Bobkový list, Laurus Nobilis Leaf Oil, Laurus Nobilis Oil

Laurus Nobilis, česky Vavřín Vznešený, je strom původem z jižní Evropy. Jeho sušené listy se používají v gastronomii, jsou známé jako bobkový list. Vavřín má léčivé schopnosti, ulevuje od astma a zánětů horních cest dýchacích, má pozitivní vliv na funkci trávicího systému. Lze jej použít při problémech s nespavostí, projevech stresu a depresí. Vavřín také napomáhá snížit otok, působí proti bolestem svalů a kloubů, při revma a neuralgických bolestech.

Může být i součástí kosmetických produktů, především ve formě esenciálního olej. Ten se získává parovodní destilací a má velmi charakteristickou svěží a kořeněnou vůni. Má antiseptické, antibakteriální a antimykotické vlastnosti. Může být použit jako konzervant. Zabraňuje žluknutí a vzniku plísní, prodlužuje dobu spotřeby produktu. Na pokožku působí stahujícím a tonizujícím účinkem. Ve vlasové kosmetice napomáhá snížit vypadávání vlasů a tvorbu lupů, reguluje tvorbu mazu. Je vhodný i na aknózní a problematickou pleť. Čistý esenciální olej se nesmí používat na pokožku neředěný, není vhodný pro malé děti a osoby s kožními problémy.