A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Lanolin

přírodní látka

Další názvy: Cera Lanae, Adeps Lanaem tuk z ovčí vlny, Wool Fat, Wool Wax, Lanolinum

Lanolin je čistě přírodní látka ve formě světle žluté kapaliny. Taje při už při 38 °. Není rozpustný ve vodě, ale je schopen obsahovat určité množství vody bez ztráty konzistence.  Není vhodný pro vegany, je derivován z tuku, který je vylučován mazovými žlázami ovcí. Je součástí ovčí vlny, z které je lisován. I proto se Lanolinu říká “tuk z ovčí vlny“. Po lisování je ještě speciálně čištěn, aby neobsahoval nečistoty.  Čím světlejší barva, tím čistější je.  Při nejvyšší stupni čistoty patří mezi hypoalergenní  látky, lze s ním léčit ekzém, lupenku, povrchové rány, popáleniny či jizvy. Jeho složení je podobné lidským lipidům a má hydrofobní vlastnosti, váže na sebe velké množství vody. Díky tomu má opravdu vysoké hydratační účinky. Na pokožce vytváří lehký voděodolný film, který v ní vodu uzamyká. Může být mírně komedogenní, není dobrý používat na mastnou pleť. Naopak je velmi vhodný pro péči o velmi suchou, drsnou, šupinatou, nebo popraskanou kůži, stejně tak k léčbě, nebo prevenci opruzenin. Funguje také jako emulgátor a kondicionér, méně poddajné složky změkčuje a zlepšuje jejich poddajnost a roztíratelnost. Pokožku pěstí a zanechává opravdu dlouhou dobu hydratovanou a jemnou.  Dodává pleti i vlasovému vláknu jemný a hladký vzhled. Vlasy jsou příjemné na dotek a lépe rozčesatelné. Zvyšuje stálost a prodlužuje trvanlivost kosmetických prostředků. Jelikož se jedná o přírodní látku, je dobře biologicky odbouratelný. Nepatří mezi alergeny, jedná se o velmi bezpečnou látku. Jen ve velmi výjimečných případech bylo zjištěno mírné podráždění u velmi citlivých jedinců s dermatologickým onemocněním. Lze se s ním setkat ve vlasové, pleťové, dekorativní kosmetice apod.