A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Isopropyl Palmitate

derivát přírodních látek

Další názvy: Palmitic Acid, Isopropyl Ester, Crodamol Ipp, Deltyl, IPP 90

Isopropyl Palmitate je bezbarvá olejovitá kapalina bez zápachu. Ester isopropyl alkoholu a kyseliny palmitové, která se přirozeně vyskytuje v přírodě v rostlinách či zvířatech. V tomto případě nemusí být vždy vhodný pro vegany. Může se vyrábět i synteticky. V certifikované bio kosmetice a přírodní kosmetice se používá jen Isopropyl Palmitate rostlinného původu. Je povolen i certifikátem ECOCERT. Syntetická varianta není povolena. Funguje jako kondicionér a změkčovadlo, méně poddajné složky změkčuje a zlepšuje jejich poddajnost a roztíratelnost. Působí jako mazivo na povrchu kůže, dodává pleti i vlasovému vláknu jemný a hladký vzhled. Vlasy jsou příjemné na dotek a lépe rozčesatelné.  Při velkých koncentracích však může působit opačně. Má antistatický efekt. Velmi dobře se vstřebává do pokožky, funguje jako pojivo – umožňuje lepší vstřebatelnost i ostatním složkám produktu. I často se používá jako nosič vůní aromatických komponentů. Zabraňuje příliš rychlému odpařování přírodních silic z parfémů. V kosmetice se používá ve velmi nízkých koncentracích, při kterých je naprosto neškodný, nesenzibilující a netoxický.  V případě použití syntetického varianty, může osobám s citlivou pokožkou způsobit začervenání pokožky, očí či dermatitidu. Ve vyšších koncentracích působí komedogenně, v tomto případě se nedoporučuje používat na mastnou a aknózní pokožku, mohl by ji ucpávat. Můžete se s ním setkat ve složení hydratačních pleťových krémů, vlasové či dekorativní kosmetice apod.  Lze se s ním setkat ve vlasové, pleťové, dekorativní kosmetice apod.