A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Isopropyl Myristate

derivát přírodních látek

Další názvy: isopropyl ester, IPM 90; propan-2-yl tetradecanoate; myristic acid isopropyl ester; Tetradecanoic acid, 1-methylethyl ester

Isopropyl Myristate je světlá olejovitá kapalina bez zápachu. Ester EIsopropyl alkoholu a kyseliny myristové, ta se přirozeně vyskytuje v přírodě v rostlinách či zvířatech. V tomto případě nemusí být vždy vhodný pro vegany. Může se vyrábět i synteticky. V certifikované bio kosmetice a přírodní kosmetice se používá Isopropyl Myristate pouze rostlinného původu. Je povolen i certifikátem ECOCERT. Funguje jako kondicionér a změkčovadlo, méně poddajné složky změkčuje a zlepšuje jejich poddajnost a roztíratelnost. Působí jako mazivo na povrchu kůže, dodává pleti i vlasovému vláknu jemný a hladký vzhled. Vlasy jsou příjemné na dotek a lépe rozčesatelné.  Velmi dobře se vstřebává do pokožky, funguje jako pojivo – umožňuje lepší vstřebatelnost i ostatním složkám produktu. Často se používá jako nosič vůní aromatických komponentů. Zabraňuje příliš rychlému odpařování přírodních silic z parfémů. V kosmetice se používá ve velmi nízkých koncentracích, při kterých je naprosto neškodný, nesenzibilující a netoxický. V případě použití syntetického varianty může osobám s citlivou pokožkou způsobit začervenání pokožky, očí či dermatitidu. Ve vyšších koncentracích působí komedogenně, v tomto případě se nedoporučuje používat na mastnou a aknózní pokožku, mohl by ji ucpávat. Můžete se s ním setkat ve složení hydratačních pleťových krémů, vlasové či dekorativní kosmetice apod.