A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Isoleucine

derivát přírodních látek

Další názvy: Isoleucin

Isoleucin je první izolovaná esenciální aminokyselina, byla objevena roku 1904 německým biochemikem Felixem Erlichem. Má vlastnosti, které jsou velmi podobné leucinu a valinu. Isoleucin se v těle podílí na udržování zdravé hladiny cukru v krvi, vstupuje do metabolismu jako nutný komponent k syntéze a využití energie. Napomáhá přirozené obnově a regeneraci svalové hmoty. Urychluje hojící procesy, je nezbytný k tvorbě hemoglobinu.  Míra dostatečného přísunu izoleucinu s věkem stoupá. Jako doplněk stravy je vhodný například pro sportovce či osoby věnujícím se dlouhodobě vyšší fyzické aktivitě. Není vhodný pro osoby s poruchou ledvin a těhotné ženy. Nedostatek izoleucinu se projevuje například bolestí hlavy, únavovým syndromem, závratěmi, depresemi či podrážděním. Přirozeným zdrojem jsou například pomeranče, datle, borůvky, zelí, křen, nízkotučné sýry, vejce, mléčné výrobky, špenát, avokádo a další. Isoleucin může být i součástí kosmetických produktů, funguje jako vonná složka, vlasová a pleťový kondicionér. Pokožku pěstí a udržuje ji v dobrém stavu. Má i antistatické vlastnosti.