A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Inulin

derivát přírodních látek

Inulin je sacharid, který se v přírodě přirozeně vyskytuje v různých druzích ovoce a zeleniny (čekanka, banán, cibule, pšenice a další). Patří mezi tzv. fruktanty, ty jsou považovány za funkční složku potravin, protože mají vliv na tělesné procesy v těle a vedou ke zlepšení zdraví a snížení rizika řady onemocnění. Inulin se tedy ve velkém využívá hlavně v lékárenství. Používá se jako probiotikum, má protirakovinné vlastnosti, účinně snižuje riziko vzniku rakoviny tlustého střeva. Podporuje vstřebatelnost minerálů. V kosmetickém průmyslu se používá hlavně jako emulgátor, vytváří gelové konzistence, zvyšuje hustotu produktu. Dodává mu příjemně roztíratelnou konzistenci.