A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Helichrysum Italicum

přírodní látka

Další názvy: Smil Italský, Curry plant, Italská slaměnka, Helichrysum Italicum Flower Oil

Helichrysum Italicum, česky Smil italský, je keř pocházející z Turecka. Jeho drobné žluté kvítky a listy po rozdrcení mají výrazné aroma. Smil je bohatý na silice (eugenol, geraniol atd.), také flavonoidy, třísloviny, hořčiny, glykosidy a organické kyseliny. V kosmetickém průmyslu se nejčastěji můžete setkat s jeho esenciálním olejem, který se získává destilací květů. Jedná se o jeden z nejdražších a nejcennějších éterických olejů. 

Smil italský má silné antioxidační, antibakteriální a protizánětlivé účinky, posiluje imunitu, má pozitivní vliv na správnou funkci jater, žaludku a dýchacích cest. Napomáhá při odhlenění a menstruačních bolestech. Má léčivé účinky, snižuje projevy revma a bolesti kloubů. Jako součást kosmetických produktů podporuje přirozené funkci kožních buněk a regeneraci. Pokožku chrání před volnými radikály a zpomaluje její stárnutí. Bývá obsažen v pleťových krémech určených na zralou a dehydratovanou pokožku. V čisté verzi (EO) není vhodný pro děti a těhotné ženy, neměl by se používat neředěný přímo na pokožku.