A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Gossypium Herbaceum

přírodní látka

Další názvy: Bavlník Bylinný, Gossypium Herbaceum Seed Oil

Gossypium Herbaceum, česky Bavlník bylinný, je dřevnatější rostlina pocházející z jižní Afriky, kde roste od Nabimie po Mosambik, na jih po Svazijsko a Jihoafrickou republiku. Jedná se o sesterský druh bavlníku. Plodí bavlnění vlákna, která rostou na povrchu semene. Tvoří téměř čistou celulózu. Hlavní využití bavlněného vlákna je jako textilie pro oděvy. Vlákna se zvlákňují do přízí a tkají se do tkanin. Rostlina bavlny má také léčebné vlastnosti. Napomáhá například při ženských problémech, snižuje menstruační bolesti a nepravidelné krvácení. Dokonce se v lidovém léčitelství používala po narození dítěte k vytlačení placenty a ke zvýšení laktace. Své využití má i při gastrointestinálních problémech, jako je krvácení a průjem, nevolnost, horečky a bolesti hlavy. Semena bavlny obsahující až 20% oleje, který se lisuje a může být součástí i kosmetických produktů. Funguje hlavně jako pleťový kondicionér. Pleť pěstí a vyživuje.