A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Foeniculum Vulgare

přírodní látka

Další názvy: Fenykl Obecný, Foenicum Vulgare Dulce Oil

Foeniculum Vulgare, česky Fenykl obecný, je dvouletá vytrvalá bylina charakteristická svou hřejivou anýzově-lékořicovou vůní, kterou má na svědomí obsažený anethol. Pro své výrazné léčebné účiny se využívá skoro celá rostlina (stonky, mladé listy, květy a semena), z kterých se pak vyrábí různé odvary či tinktury. Ty mají pozitivní vliv při problémech s trávením, žaludečních křečí, plynatosti či překyselení žaludku. V lékárenství je velmi oblíbený likér z fenyklu. Je vhodný i pro malé děti, fenyklová voda se může dokonce používat ke zmírnění střevních potíží u kojenců. Fenykl obecný má také dezinfekční účinky, čistí vzduch, má využití i při nachlazení. Čistí sliznice dýchacích cest a odhleňuje.

Přírodní kosmetika jej využívá například v olejích určených k masážím dětského bříška. Také do zubních past a ústních vod. Může být i součástí vlasových produktů řešících problémy s lupy, nebo pleťových krémů určených na mastnou a problematickou pleť. Je naprosto bezpečný a nesenzibilující. Pouze jeho čistá silice může ve vysoké koncentraci u citlivějších jedinců vyvolat alergickou reakci. Není doporučen v těhotenství.