A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Farnesol

derivát přírodních látekpotenciální alergen

Další názvy: Trimethyl Dodecatrienol, Farnesyl Alcohol, FCI 119A

Farnesol Je derivát přírodních látek ve formě bezbarvé olejovité kapaliny s velmi charakteristickou květinovou vůní.  Přirozeně se vyskytuje v přírodě v esenciálních olejích (neroli, citronová tráva, citronella, růže jasmín, lípy apod.) V kosmetice se používá jako parfemace a zdůraznění květinové vůně, také k zamaskováním základního zápachu. Můžete se s ním často setkat ve složení parfémů, mýdel, tělových mlék, sprchových gelů apod. Také v deodorantech díky svým dezodoračním a antibakteriálním účinkům skvěle maskuje pach potu. Zabraňuje tvoření bakterií a prodlužuje dobu spotřeby produktu. Je přirozený zdroj vitaminu K. Farnesol má stahující a anti-age vlastnosti, vyhlazuje jemné vrásky, zvyšuje elasticitu pokožky. Podporuje regeneraci buněk, obnovuje kožní tkáně. Dokonce reguluje tvorbu kožního mazu, používá se při léčbě akné. Pleti dodává hydratovaný a mladiství vzhled. Používá se také jako rozpouštědlo, snižuje hustotu ostatních složek produktu.  V případě jeho inhalace má protirakovinné vlastnosti. Vdechování podporuje zabíjení rakovinných buněk v plicích. I když se jedná o bezpečnou látku, je zařazen mezi alergeny a není vhodný pro osoby s velmi citlivou pokožkou.