A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Ethylhexyl Palmitate

derivát přírodních látek

Další názvy: Octyl palmitate, Ethyl-Hexyl Palmitate, 2-Ethylhexyl palmitate, Hexadecanoic acid, 2-Ethylhexyl Ester 

Ethylhexyl Palmitate je znám i jako Octyl palmitate a je to derivát přírodních látek získaný z kyseliny palmitové. Ta se v přírodě přirozeně vyskytuje v rostlinách i zvířatech. Je nejčastěji vyráběný z palmového oleje ve formě bezbarvé kapaliny bez zápachu. Bývá často používán jako mírnější a bezpečnější náhrada za syntetické silikony. Používá se jako emulgátor a změkčovadlo, zlepšuje roztíratelnost a poddajnost výrobku i jednotlivých látek. Drží jednotlivé složky pohromadě a vytváří příjemnou konzistenci produktu. Také se používá k fixaci vonných látek. Můžete se s ním setkat ve složení dekorativní kosmetiky (rtěnky, oční stíny, rtěnky, lesky) či hydratačních a opalovacích krémech. Ethylhexyl Palmitate  podporuje vstřebatelnost a dobrý mazací účinek, po nanesení zanechává na pokožce jemný a hladký vzhled. Na pokožce vytváří jemný ochranný film, díky čemuž je komedogenní. Není tak vhodný pro mastnou a smíšenou plet, kterou zanáší, podporuje tvorbu černých teček a zhoršuje akné. Je jinak považován za bezpečnou a nesenzibilující látku. Při vysokých koncentracích (cca 50%) může způsobit podráždění pokožky, ale standardně se používá ve velmi malých koncentracích (do 5%). Jen ve velmi výjimečných případech může lehce podráždit extrémně citlivou pokožku.