A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

EDTA

syntetická látka

Další názvy: Ethylene Diamine Tetraacetic Acid, Ethylenediamino Tetraacetic Acid, Ethylenndiamintetraoctová kyselina, E 385

EDTA je zkratka pro organickou sloučeninu Kyseliny ethylendiamintetraoctové a její soli (disodium EDTA, trisodium EDTA, tetrasodium EDTA a trisodium HEDTA). Vyrábí se uměle a je v podobě krystalického prášku bílé barvy. EDTA patří mezi tzv. chelatační činidla. Napomáhá vytvářet komplexní sloučeniny s ionty kovů (váže na sebe těžké kovy). To se využívá například ke snížení tvrdosti vody v pracích a mycích prostředcích, celkově tak zvyšuje mycí účinnost těchto produktů. Takto chelatovaná vodní tvrdost je navíc dobře rozpustná a nedochází tak k usazování. Ve velkém se také používá v papírenském průmyslu k bezchlorovému bělení buničiny. EDTA má využití i v medicíně při chelatační terapii, ve které slouží k odstranění těžkých kovů z těla, zabraňuje srážení krve. V potravinách prodlužuje dobu spotřeby a je pod označením E 385. V kosmetických produktech funguje též jako konzervant, také jako stabilizátor emulzí a podporuje tvorbu pěny. Zlepšuje vstřebatelnost ostatních látek do pokožky. Tato látka se používá většinou v malém množství, které není nijak škodlivé, ale pokud je součástí produktu, které obsahuje nějaké nebezpečné a dráždivé látky, už je to problém. Nedoporučuje se používat na podrážděnou pokožku. V kosmetických produktech se používá většinou v koncentraci 0,1-0,5%. Certifikovaná přírodní kosmetika EDA neobsahuje a jedná se o látku špatně biologicky odbouratelnou v přírodě.