A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Disodium EDTA

potenciálně škodlivá syntetická látka

Další názvy: Disodium Edetate, Edetate Disodium

Disodium EDTA je syntetická látka ve formě bílého prášku rozpustného ve vodě. Má výrazné antimikrobiální účinky. V kosmetickém průmyslu se používá jako konzervant, prodlužuje dobu spotřeby produktu. Zabraňuje množení bakterií. Také funguje jako změkčovač a emulgátor. Snižuje tvrdost vody, mění hustotu kapalných prostředků. Podporuje pěnivost produktu. Můžete se s ním setkat hlavně v konvenční kosmetice ve složení kondicionérů, šampónů, pleťových či opalovacích krémů. Používá se i v potravinářském a lékárenském průmyslu.  Nedoporučuje se kombinovat s dráždivými složkami.

Disodium EDTA se velmi špatně vstřebává do kůže a naopak napomáhá zvyšovat vstřebatelnost ostatních složek.  U některých citlivých jedinců může způsobovat vyrážky a alergické reakce. Při testech na zvířatech, a ústní vysoké indikaci byla zjištěna nebezpečnost této látky. Působí mutagenně (způsobuje mutaci), má negativní vliv na plodnost a vývoj jedince. Váže na sebe těžké kovy, které se v našem organismu normálně objevují a jsou potřeba k jeho správnému fungování. V malém množství je považován za zcela nekarcinogenní a netoxický. I proto se Používá ve velmi malých koncentracích, v poměru 0,05-0,1%. Díky jeho špatné propustnosti do lidské kůže by nemělo být použití Disodium EDTA v kosmetice nijak nebezpečné. I přesto není vhodný pro osoby s citlivou pokožkou, těhotné či děti.