A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dimethicone

syntetická látka

Další názvy:  Dimetikon, E900, Polydimethylsiloxane (PDMS), Dimethicone Copolyol, Dimethyl Silicone, Highly Polymerized Methyl Polysiloxane, Methyl Polysiloxane

Dimetikon je druh silikonového oleje, a je jednou z nejvíce používaných složek v kosmetice, najdeme ho tak ve velkém množství kosmetických produktů. Vyrábí se synteticky, je nerozpustný ve vodě a špatně kompatibilní s rostlinnými oleji. Používá se především pro jeho funkci vytvořit na pokožce či vlasech ochrannou bariéru. Pokožku zklidňuje a chrání ji před vnějšími vlivy. Snižuje začervenání a zabraňuje vzniku kožní infekce. Na druhou stranu může tato ochranná bariéra bránit v přirozených funkcích pokožky, proto není vhodný na velmi suchou či aknózní pleť. Dimetikon při aplikaci na vlasy dodává lesk, usnadňuje rozčesávání, ale v průběhu času se může hromadit na jejich povrchu. Je nekomedogenní, neucpává póry. Má antistatický účinek, zabraňuje krepatění vlasů. Je považován za nedráždivý a snadno roztíratelný. Ve výjimečných případech může způsobovat mírné svědění, pálení nebo pocity hoření. Je špatně biologicky odbouratelný. Může být použit i jako emulgátor a změkčovadlo.  Změkčuje jinou látku, která by se jinak jen těžko deformovala, roztírala nebo zpracovávala, a činí ji poddajnější. Dimetikon může být součástí pleťových krémů, vlasových produktů, dekorativní kosmetiky apod. Také se používá v potravinářství pod označením E900.