A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dehydroxanthan Gum

derivát přírodních látek

Další názvy: Dehydratovaná xanthanová guma

Dehydroxanthan Gum se získává dehydratováním xantanové gumy. Xanthanová guma se vyrábí fermentací kukuřičného škrobu s bakterií Xanthomonas campestris ve formě světlého prášku. Rozpustný je ve vodě, v oleji nikoliv. Má výraznou vlastnost na sebe vázat opravdu velké množství vody. I proto se používá jako emulgátor, usnadňuje proces emulgace. Zvyšuje stálost a prodlužuje trvanlivost kosmetických prostředků, produkt činí lépe roztíratelným. Zvyšuje hustotu vodné části kosmetického přípravku, nebo mění hustoty kapalných kosmetických prostředků. Produktům dodává konzistenci gel, podporuje soudržnost ostatních látek produktu. Xanthanová guma má také výrazné hydratační účinky. Do pokožky přivádí velké množství vody a uzamyká ji v ní. Vytváří na povrchu pokožky slabý ochranný film. Zlepšuje vzhled suché nebo poškozené pokožky, snižuje loupání a obnovuje pružnost. Vlasy zanechává jemné a pevné na dotek.

Dehydratovaná xanthanová guma je polysacharid, v kosmetice používaný jako přírodní a bezpečnější varianta za silikony. Nedráždí pokožku, není komedogenní – neuspává póry. Často ji tak najdete ve stylingových přípravcích na vlasy, kde snižuje poškození vlasového vlákna (například česáním), zároveň se chová jako stylingová složka. Tato látka není toxická ani karcinogenní, nevykazuje žádné nebezpečí na lidské zdraví, jedná se tedy o bezpečnou látku.