A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Daucus Carota

přírodní látka

Další názvy: Mrkvový olej, Carrot, Mrkev Obecná,

Daucus Carota, česky Mrkev obecná, je plodina (kořenová zelenina), která se v současné době pěstuje skoro na celém světě. V kosmetice se nejčastěji můžete setkat s mrkvovým olejem. Ten působí blahodárně na unavenou a zralou pleť, kterou vyživuje, tonizuje a rozjasňuje. Navrací ji potřebnou elasticitu a pružnost. Navíc skvěle regeneruje kožní buňky. Mrkvový olej má přirozený SPF 38-40. Je vhodné jej používat před i po i slunění. Pomáhá zklidnit poškozenou, podrážděnou a problematickou pokožku. Je dobrý na vlasovou péči. Snižuje lámavost konečků a hydratuje suché a poškozené vlasové vlákno.  

Mrkev je známá vysokým obsahem  vitaminu A, B a C a hlavně beta karotenem, který je nutný pro zdravé opalování pokožky. Beta karoten však kromě toho působí protizánětlivě a zpomaluje stárnutí organismu a pokožky. Dále pak obsahuje vitaminy D, E a K. Mrkvový olej je plný minerálů, jako jsou vápník, draslík, sodík, hořčík, železo, fosfor, křemík a síra.