A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Crambe Abyssinica

přírodní látka

Další názvy: Katrán etiopský  Crambe Abyssinica Seed Oil

Crambe abyssinica, neboli Katrán etiopský, je jednoletá rostlina pocházející z Etiopské vysočiny a přilehlé středovýchodní Afriky. Roste především ve vyšších nadmořských výškách (1200 až 2600 m n. m). Postupem času se dostal i do ostatních částí světa. Zprvu se pěstoval jako olejnatá rostlina, z které se získával olej pro technické účely. V potravinářství je nevyužitelný, protože obsahuje vysoké množství kyseliny erukové (patří mezi kardiotonické látky). Podle „vyhlášky Ministerstva zdravotnictví ČR č. 299/2012 Sb., o obsahu kyseliny erukové v některých potravinách“ oleje určené k lidské spotřebě nesmí jí obsahovat více než 5 %. Lze se s ním však setkat v kosmetickém průmyslu. Pro pokožku má pěstící a hydratační účinky. Působí blahodárně především na epidermis (nejsvrchnější vrstva kůže)  a vytváří na ni jemný film, který dodává pokožce pohodlí a ochranu.