A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Coffea Arabica

přírodní látka

Další názvy: Kávovník Arabský, Kávový keř z Arábie, Coffea  Arabica Fruit Extract, Coffea Arabica Seed Extract, Coffea Arabica Seed Oil

Coffea Arabica, česky Kávovník Arabský, je keř pocházející ze severovýchodní Afriky. Plodem kávovníku jsou bobule, které jsou ze začátku zelené, ale postupně se zbarví do fialova. Bobule obsahuje 2-3 kávová zrna, která jsou skoro bez vůně i chuti. Jsou bohatá na minerální látky, jako je hořčík, manga, železo, vápník, draslík, ale i kofein, kyselinu kávovou a chlorigenovou. Mají antioxidační vlastnosti. Až pražením horkým vzduchem získají svou typickou vůni a chuť, vhodnou pro výrobu kávy.

Extrakt z kávových zrn může být i součástí kosmetických produktů. Chrání pokožku před volnými radikály a zpomaluje její stárnutí. Navrací ji ztracenou elasticitu a probouzí přirozené regenerační schopnosti. Stimuluje cirkulaci krve, což pokožce dodává jas a zářivost, snižuje známky únavy. Kofein vyrovnává pH pokožky, pomáhá proti jejímu vysušování a snižuje viditelnost jizev, také redukuje projevy celulitidy a strií. Bývá součástí tělových i pleťových krémů, sprchových gelů a vlasových produktů stimulující růst vlasů.