A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Cocamidopropyl Betaine (CAPB)

derivát přírodních látek

Další názvy: Coco-Betaine, Cocamido Betaine, Cocamidopropyl Dimethyl Glycine

Cocamidopropyl Betaine neboli Coco-Betaine může být získáván z kokosového oleje nebo jako syntetická látka z betainu. Je ve formě světle žluté kapaliny, rozpustné ve vodě. Používá se jako náhrada Sodium Lauryl Sulfate. Na rozdíl od něj má mnohem menší dráždivý efekt.  Je vhodný i na citlivou pokožku, používá se v bio i přírodní kosmetice. Je povolen u certifikátů ECOCERT a CPK. Coco-Betaine působí jako antiseptikum, je vhodný pro mytí obličeje s výskytem akné, nebo mastné pokožky. Ničí bakterie a nečistoty, můžete se s ním setkat v mýdlech, pleťových čistících prostředcích, přípravcích na akné apod.

Má výborné mycí schopnosti, napomáhá smíchat vodu s olejem. Ulehčuje tak produktu očistit pokožku od mastných nečistot. Funguje také jako kondicionér, zlepšuje vzhled a poddajnost vlasů. Uhlazuje strukturu poškozeného vlasového vlákna. Zlepšuje vzhled suché nebo poškozené pokožky, snižuje loupání a obnovuje její pružnost. Zvyšuje pěnící schopnost produktu. Také jako emulgátor stabilizuje hustotu vodné části produktu. Cocamidopropyl Betaine je sám o sobě bezpečný a nesenzibilující. Při jeho výrobě však může být znečištěn tzv. nitrosaminy, které jsou považovány za možný karcinogen. V současné době je však minimální možnost, aby se tyto karcinogeny v Cocamidopropyl Betaine objevily. Už i proto je jeho doporučená koncentrace celkem vysoká (2-10%).