A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Cocamide DEA

nebezpečná syntetická látka

Další názvy: Kokamid dietanolamin, Coconut Fatty Acid Diethanolamide, Cocoyl Diethanolamide

Cocamide DEA je syntetická povrchově aktivní látka odvozená od mastných kyselin kokosového oleje. Vyrábí se syntetickou cestou reakcí mastné kyseliny kokosového oleje s diethanolaminem. Je ve formě světle žluté kapaliny. Při výrobě v něm mohou zůstat nečistoty, například nitrosaminy. Ty jsou stejně jako Cocamide DEA považovány za nebezpečné. Po testech na zvířatech byly obě látky formulovány jako potencionální karcinogeny. I když je mnoho výrobců přestalo používat, v konvenční kosmetice je stále můžete potkat ve složení šamponů, čistících pěn či mýdel. Funguje jako povrchově aktivní látka, která zvyšuje pěnicí schopnosti produktu. Také se používá jako stabilizátor a emulgátor, zvyšuje stálost a prodlužuje trvanlivost kosmetických prostředků. Doporučená koncentrace je 1-5% u produktů, které se neoplachuj. 10% u produktů, které se oplachují. Není doporučen používat na citlivou a dětskou pokožku, může způsobovat alergické reakce.