A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Citrus Bergamia

přírodní látka

Další názvy: Bergamot, Citrus Aurantium Bergamia

Citrus Bergamia je lépe znám jako Bergamot. Je strom, přesně kříženec pomerančovníku a citroníku, původem z Asie.  Nyní je jeho světová produkce převážně z Itálie a Sicílie. Plodí světle žluté plody, z jejich kůry se za studena lisuje nebo vyrábí parovodní destilací esenciální olej. Ten je charakteristický svou výrazně zelenou barvou a příjemnou citrusovou nasládlejší vůní. Obsahuje silice jako je lilanlylacetát, gersniol, beta bisabolen, nerol, geranilacetát, myrcen a linalool a další. Také je bohatý na vitamin C. Z citrusů je jeho olej nejvíce fytotoxický. Je vždy nutné jej kombinovat s jiným nosným olejem.

Používá se v parfemářství a kosmetickém průmyslu jako aroma, také k zamaskování základního zápachu. Nejčastěji bývá součástí krémů určených pro péči o mastnou a problematickou pokožku se sklonem k akné. Má výrazné protiplísňové a antiseptické vlastnosti. Funguje jako konzervant, zabraňuje tvorbě bakterií a prodlužuje dobu spotřeby produktů. Má stahující efekt. Snižuje tvorbu vrásek i strií. Podporuje eliminaci celulitidy a přirozeně sjednocuje barevný tón pleti. Může být i součástí vlasových produktů, které jsou určené k podpoře růstu vlasů.