A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Cinnamal

derivát přírodních látekpotenciální alergen

Další názvy: Cinnamaldehyde, Cinnamyl aldehyde, 2propenal, 3phenyl

Cinnamal je derivát přírodních složek ve formě žluté viskózní olejové tekutiny, rozpustný v olejích a etanolu. Má specifickou skořicově-sladkou vůní. Lze ho derivovat například ze skořicového (až 90%) či heřmánkového oleje. Přirozeně se také vyskytuje v kůře stromu kafrovníku lékařského nebo skořice čínské. Druhá možností je vyrobit ho syntetickou cestou, ale v přírodní certifikované kosmetice se používá pouze jeho čistě přírodní forma. Díky své charakteristické vůni se používá hlavně jako parfemace do toaletní vod, parfémů, mýdel či svíček. Také k zamaskování zápachu ostatních složek. Cinnamal má antimikrobiální a antibakteriální účinky, může například snížit výskyt bakterií v ústech. I když je považován za netoxický, ve vysoké koncentraci může způsobit alergickou reakci. Jeho vůně vadí zvířatům, hlavně psům a kočkám.