A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Cetyl Alcohol

derivát přírodních látek

Další názvy: Cetyl Alkohol, Cetanol, Palmityl Alcohol, Hexadecyl Alcohol

Cetyl Alcohol je derivát přírodních složek, přesně mastný alkohol, který se derivuje z kokosového nebo palmového oleje, případně i z kyseliny palmitové.  Může být i živočišného původu. Vyrábí se ve formě bílé, voskovité, pevné látky, která je rozpustná v alkoholu, ve vodě nikoliv. Pokud je Cetyl Alcohol aplikován na kůži nebo vlasy, vytváří na povrchu nemastný ochranný film, díky tomu zjemňuje a vyhlazuje pokožku a vlasy. Funguje také jako stabilizátor a emulgátor. Zvyšuje stálost produktu, prodlužuje jeho trvanlivost. Zlepšuje pěnivost a také vstřebatelnost ostatních látek do pokožky. Často bývá součástí šampónů či čistících přípravků.  Je považován za nesenzibilující a netoxickou látku. Cetyl Alcohol je vhodný pro péči o normální, suchou i citlivou pokožku. U mastné se nedoporučuje, protože je komedogenní. Ve vyšších koncentracích může ucpávat póry. Má zajímavou vůni, lze ho použít i jako parfemaci. Působí i jako změkčovadlo, změkčuje jinou látku, která by se jinak jen těžko deformovala, roztírala nebo zpracovávala. Můžete se s ním setkat i v hydratačních krémech, kondicionérech, vlasových gelech, barvách na vlasy či v dekorativní kosmetice.