A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Cetearyl Alcohol

derivát přírodních látek

Další názvy: Cetostearyl Alcohol, Cetyl/Stearyl Alcohol, Uniox

Cetearyl Alcohol je derivát přírodních látek. Vyrábí se z rostlinného oleje, buď kokosového, nebo palmového. V opačném případě může být vyroben i synteticky. Patří mezi mastné alkoholy a skládá se z cetyl alcoholu a stearyl alkoholu. Je ve formě bílé, voskovité látky, rozpustné v alkoholu a oleji, ve vodě nikoliv. Na pokožce i vlasech vytváří jemný film, díky kterému zabraňuje ztrátě hydratace. Pleti dodává jemný a hladký vzhled.

Cetearyl Alcohol je zcela bezpečný, ale nedoporučuje se pro mastný a smíšený typ pokožky. Je komedogenní, může ucpávat póry. Jeho použití se doporučuje spíše pro normální, ale i pro citlivou, nebo alergickou pokožku. Je nesenzibilující. Používá se často v kondicionérech, hydratačních pleťových krémech, vlasových gelech či krémech na ruce. Používá se také jako emulgátor a zahušťovadlo, zvyšuje stálost a prodlužuje trvanlivost kosmetických prostředků. Dokáže zvyšovat hustotu vodné i lipidové (olejové) části produktu. Produkt dělá příjemnější na omak, lépe roztíratelný. Funguje i jako změkčovadlo a přísada pro tvorbu pěny. Jen opravdu ve velmi výjimečných případech, může u citlivých jedinců, slabě dráždit kůži.