A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Cera Microcristallina (Microcrystalline Wax)

neškodná syntetická látka

Cera Microcristallina neboli Microcrystalline Wax, jak už je poznat z názvu (wax=vosk), je látka ve formě bílých, ve vodě nerozpustných vloček. Jedná se krystalický minerální vosk, který je vysoce rafinovaný, odvozený z ropy. Je hydrofobní. Na pokožce vytváří lehký film, který v ní uzamyká vodu a zabraňuje ztrátě hydratace. Podporuje lesk a hydratovaný vzhled, i to je důvod proč se například používá při výrobě rtěnek, očních linek či krémových očních stínů. Používá se i jako stabilizátor a emulgátor, zvyšuje stálost a prodlužuje trvanlivost kosmetických prostředků. Zlepšuje spojení jednotlivých složek produktu. Dokáže snížit transparentnost ostatních kosmetických složek. Některé kontrastní látky se používají v make-upech pro skrytí skvrn. Microcrystalline Wax bývá použit i v kondicionérech či vlasových gelech, zjemňuje a vyhlazuje vlasové vlákno i pokožku hlavy. Je klasifikován jako netoxický a nesenzibilní, je ve velmi výjimečných případech může u velmi citlivé pokožky způsobit podráždění. Není doporučen k používání ve vyšších koncentracích, působí pak komedogenně – může způsobit zanesení pórů. V menším množství je však naprosto bezpečný.