A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Cera Carnauba (Copernicia Cerifera)

derivát přírodních látek

Další názvy: Copernicia Cerifera,  Karnauba, Karnaubský vosk, E903

Copernicia cerifera je tropický palmový strom, který můžeme nalézt růst pouze v Brazílii. K výrobě Karnaubského vosku se používají jeho listy. Ty se suší a následně drtí, než vznikne vosk.  Konečným produktem jsou tedy malé amorfní voskové vločky nažloutlé barvy. Karnaubský vosk obsahuje mastné kyseliny, glykoly a kyselinu skořicovou. Používá se v potravinářském (E903) i kosmetickém průmyslu.  Často bývá náhradou za Včelí vosk. V kosmetice zastupuje funkci emulgátoru a zahušťovadla. Zlepšuje jeho stálost a roztíratelnost. Produktu dodává hutnější mazlavou konzistenci, která vytváří na pokožce ochranný film. Díky tomu ji chrání před vnějšími vlivy a zabraňuje podráždění. Často bývá součástí pleťových krémů, očních tužek, stínů apod. Karnaubský vosk je hypoalergenní a vhodný tak i pro tu nejcitlivější pokožku.