A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Carmine

přírodní látka

Další názvy: Karmín, Carmin, Košelina, CI 75470, Cochineal, E120

Karmín je barvivo živočišného původu, produkty s jeho obsahem nejsou vhodné pro vegany. Získává se z červených broučků nazývaných Červec nopálový, občas i karmínový. Získává se z jejich těl a vajíček. Buď usušením na slunci, usmrcením v páře, nebo upečením. Po vysušení se rozdrobí na prášek červené barvy, kterému se říká karmín. Karmín se používal jako barvivo již v Egyptě a do teď se používá ve velkém v potravinářském i kosmetickém průmyslu. Často se s ním můžete setkat v rtěnkách, tvářenkách, lacích na rty, či stínech. Není karcinogenní, ani mutagenní. I přesto je považován za alergen. Osobám alergickým na karmín může způsobit anafylaxi, astma, kopřivku, sennou rýmu.