A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Calophyllum Inophyllum

přírodní látka

Další názvy: Calophyllum inophyllum Seed Oil, Tamanu olej, Kalaba obvejčitá, Domba, Dilo Nut

Calophyllum Inophyllum je strom pocházející z východojižní Asie. Je znám pro své výrazné léčivé účinky, které se využívali již v tradičním léčitelství. Předmětem sběru jsou jeho plody, jádra, listy a kůra, které obsahují nejvíce léčivých látek. Ze sušených jader se za studena lisuje olej, který je znám jako Tamanu olej. Má charakteristickou tmavě zelenou barvu a do 20 °C je tuhý. Při vyšších teplotách je tekutý, ale i přesto má velmi hustou konzistenci. Tamanu olej má antibakteriální, antimikrobiální, protizánětlivé a analgetické účinky. Do pokožky se velmi dobře vstřebává a nezanechává ji mastnou. Je vhodný především na různé kožní problémy, jako je lupenka, akné, dermatitida, plísně, popáleniny, bodnutí hmyzem a další. Urychluje regeneraci pokožky a zklidňuje ji. Neměl by se užívat vnitřně. Tradičně se používal jako ochrana před spálením sluncem. Léčí hemeroidy, revma, snižuje bolest a prokrvuje pokožku. Je vhodný na bolavé svaly a klouby. V kosmetických produktech pokožku i vlasy pěstí. Vlasům dodává lesk a snižuje výskyt lupů a svědění pokožky.