A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Beta-Carotene

derivát přírodních látek

Další názvy: Betakaroten, Beta karoten

Betakaroten je přírodní pigment, který produkují rostliny, především ty zbarvené do červena, oranžova nebo žluta. Rozpustný v tucích, ve vodě nikoliv. V lidském těle se část přeměňuje na vitamin A a část je skladována v tukových tkáních na později (v případě jeho nedostatku). Pokud má tělo vitaminu A dostatek, tato přeměna se snižuje a tak nikdy nelze předávkovat tělo vitaminem A. Do lidského těla se vstřebává přes tenké střevo, což je výrazně ovlivněno množství bílkovin a tuků. Pokud sníte čistý salát, absorpce beta karotenu bude mnohem nižší, než když na něj kápnete například trochu oleje. Má silné antioxidační vlastnosti, organismus chrání před volnými radikály, napomáhá neutralizovat UV záření, a chrání tak buňky těla před předčasným stárnutím. Působí protirakovinně a snižuje možnost kardiovaskulárních onemocnění. Betakaroten rovněž působí jako ochrana před fotooxidací, protože potlačuje negativní vliv volných kyslíkových radikálů, které vznikají v kůži důsledkem UV záření, a které mohou také indukovat pre-kancerogenní změny v buňkách. V neposlední řadě je skvělým stimulantem pro lidský imunitní systém, který posiluje. Spolu s vitaminem E a selenem potlačuje vývoj zánětů oka. Mezi nejbohatšími zdroje betakarotenu patří karotka, mrkev, mango, papája, meruňky, nektarinky, broskve, hrách, špenát, brokolice, kapusta, řeřicha. Karotenoidy se vyskytují také v živočišných materiálech, např. dávají zabarvení vaječnému žloutku, máslu nebo masu lososa. V kosmetice slouží betakaroten zejména jako barvivo a dále chrání pokožku před předčasnou tvorbou vrásek i celkovou povadlostí. Podporuje přirozené opálení. Najdeme ho ve složení make-upů, čisticích produktů, šamponů či kondicionérů a zejména přípravků určených k ochraně pokožky během slunění a k následné péči po opalování.