A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Benzyl Salicylate (přírodní)

derivát přírodních látekpotenciální alergen

Další názvy: Benzyl salicylát, Benzyl ester salicylic acid

Benzyl Salicylate je látka přirozeně se vyskytující v esenciálních olejích, například v ylang-ylang či zeleném čaji. V kosmetickém průmyslu se také používá jeho syntetická verze, která se od té přírodní v účincích neliší. Je charakteristický svojí sladkou květinovou vůní a antimikrobiálními účinky. I proto ho můžeme najít ve vodách po holení, parfémech či toaletních vodách. Skvěle se hodí i jako konzervant, stabilizuje produkt a prodlužuje jeho dobu spotřeby. Někteří výrobci ho používají i jako rozpouštědlo, dokáže rozpustit jednotlivé složky v produktech. Můžete ho často nalézt v opalovacích prostředcích, díky jeho specifické vlastnosti pohlcovat UV záření. Chrání pokožku během slunění. V kosmetice se používá ve velmi malých koncentracích, která by neměla být nebezpečná, i přesto není doporučen osobám s citlivou pokožkou. Benzyl Salicylate je zařazen mezi alergeny. Může vyvolat alergickou reakci, kontaktní dermatitidu a silně podráždit pokožku i oči. Je fotosenzitivní, může způsobit lehkou pigmentaci.