A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Benzyl Benzoate

derivát přírodních látekpotenciální alergen

Další názvy: Benzoyl benzoát

Benzyl Benzoate je přirozenou součástí esenciálních olejů (například jasmínového, ylang-ylangu, růžového dřeva, skořice nebo benzoe). Benzyl benzoát lze vyrobit i synteticky, v účincích se ale neliší. V přírodní kosmetice se používá jeho přírodní varianta. Vyrábí se esterifikací kyseliny benzoové, je ve formě bezbarvé tekutiny nebo naopak bílé tuhé látky specifické svou sladší vůní. V kosmetice je hojně používán jako stabilizátor a konzervant, zvyšuje jeho odolnost vůči teplotním výkyvům. Má antimikrobiální účinky. Díky své nasládlé vůni funguje i jako parfemace či k zamaskování aroma ostatních složek produktu. Je zařazen mezi potencionální alergeny a neměl by se používat často a ve velkém množství.  U osob s citlivou pokožkou může způsobit například dermatitidu.