A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Argania Spinosa Oil

přírodní látka

Další názvy: Argania Spinosa seed Oil, Arganový olej, Argania Spinosa Kernel oil, Argánie Trnitá, Argania Spinosa Kernel Extract, Argan oil, Argan seed oil, Marocké Zlato

Argania spinosa česky Argánie trnitá, je keřovitý strom pocházející z jihozápadní části Maroka. Z Argánie jsou sbírány plody ve formě ořechů, z těch se pak lisuje Arganový olej. Jsou dva druhy, jedlý a kosmetický. Kosmetický olej je lisován za studena z nepražených plodů, je světle žluté barvy a bez vůně. Naopak jedlá varianta je lisována z pražených oříšků a díky tomu má tmavší nahnědlou barvu s velmi příjemnou vůní po ořechách. Blahodárné účinky Arganového oleje jsou známé už po staletí a i díky tomu se mu přezdívá Marocké zlato či Elixír krásy. Pokožka marockých žen byla vždy vystavena silnějšímu sluníčku a velké ztrátě vody, olej jim vždy pomáhal pleť řádně opečovávat a hydratovat. Obsahuje triglyceridy, mastné kyseliny (kyselina olejová, linoleová, palmitová a stearová, tedy omega 3 a omega 6) a vitamin E.

Často se používá do pleťových krémů určených pro unavenou a zralou pleť, díky svým anti-age vlastnostem. Probouzí pleť k životu, navrací ji ztracenou vláhu a elasticitu. Má výrazné regenerační účinky, dokonce pleť chrání před volnými radikály z okolí. Zpomaluje stárnutí a vyplňuje drobné vrásky. Je vhodný i na velmi suchou a dehydratovanou pleť. Používá se také při zacelení a hojení jizev či strií, je to silný antioxidant. Dokonce se dá použít i na různé kožní problémy, jako je ekzém, lupénka či akné. Podporuje růst zdravých nehtů a řas. Lze jej také používat k péči o suché a polámané vlasy. Bývá také součástí tělových mlék, dekorativní kosmetiky (pudr, make-up, rtěnka apod.), odličovacích produktů apod.