A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Amyris Balsamifera

přírodní látka

Další názvy: Amyris ambrosiaca, Indické santalové dřevo, Amyris Balsamifera Oil

Amyris je citrusový strom, který nejčastěji roste na Haiti a Jamajce, také v Západní Indii. Má velmi charakteristické a výrazné aroma podobné santalu, díky jemuž získal i svůj název. V překladu se nazývá „silně vonící“. Dřevo je využíváno k výrobě nábytku a esenciálního oleje, který vzniká parovodní destilací z nadrceného dřeva. Ze dřeva se získává ještě pryskyřice, která slouží k vykuřování, nebo jako přísada do lepidel. Éterický olej amyris má analgetické schopnosti, působí proti bolestem a uklidňuje. Snižuje bolesti při dně a artritidě. Celkově zlepšuje obranyschopnost a odolnost organizmu. Má pozitivní vliv na trávení, zlepšuje cirkulaci krve a normalizuje krevní tlak. Má výrazné antibakteriální účinky. I proto může být v kosmetických produktech použit jako konzervant. Především je však vhodný na zralou a ochablou pokožku, podporuje cirkulaci krve a přirozené funkce kožních buněk. Má regenerační a revitalizační vlastnosti. Urychluje hojení jizev, snižuje jejich viditelnost. Lze jej přidat do směsí proti striím a celulitidě, též je účinný proti plísňovým infekcím. Vyhlazuje vrásky, zmírňuje a zesvětluje stařecké skvrny. Projasňuje pleť a sjednocuje její odstín, zároveň jí poskytuje dostatečnou hydrataci. Čistý esenciální olej není vhodný pro děti, těhotné a kojící ženy.