A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Ammonium Lauryl Sulfate (ALS)

dráždivá syntetická látka

Další názvy: Ammonium Dodecyl Sulphate, Conco Sulfate  

Ammonium Lauryl Sulfate můžete často najít o pod zkratkou ALS, jedná se o sůl lauryl sulfátu. Tato syntetická látka se vyskytuje ve formě bílého krystalického prášku nebo naopak světle žluté kapaliny. Svými vlastnostmi je téměř totožná se Sodium lauryl sulfate neboli SLS. Stejně tak představuje i podobná rizika jako SLS. Velký rozdíl je však ve velikostech molekul ALS, ty jsou mnohem větší než molekuly SLS, díky tomu nemají šanci proniknout pokožkou. ALS je navíc šetrné k životnímu prostředí a nezatěžuje ho. V kosmetice se používá hlavně jako emulgátor, má schopnost smíchat dvě normálně nesmíchatelné látky, jako je voda a olej. Napomáhá vodě na sebe vázat oleje a nečistoty. Velmi často ho mohou mít ve svém složení například čistící pleťové přípravky, čistící pěny i šampony. Usnadňuje tvorbu pěny. ALS Je obecně bezpečný a nezávadný v produktech, které se oplachují. Naopak v produktech, které se neoplachují, by jeho koncentrace neměla překročit 1%. Ve velké koncentraci dokonce může dráždit pokožku. Je netoxický a nekarcinogenní. Při jeho dlouhodobém užívání a zvýšené koncentraci může způsobit narušení hydro-lipidového filmu pokožky a tím i její vysoušení. Následně také podráždění a ztrátě ochranné funkce.