A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Aluminum Stearate (Aluminum tristearate)

derivát přírodních látek

Další názvy: Hlinitanový tristearát, Aluminum Stearates, Aluminum tristearate

Aluminum Stearates česky Hlinitanový Stearát je hlinitonová sůl kyseliny stearové, která je získávána z rostlin nebo živočišných zdrojů. Tento derivát přírodních látek bývá většinou ve formě bílého až lehce nažloutlého prášku. Rozpustný ve vodě, v oleji nikoliv. Je silně hydrofobní, odpuzuje vodu. Z tohoto důvodu je oblíbený například k výrobě vlasových gelů. Používá se také jako zlepšovač viskozity, stabilizátor produktu. Zabraňuje hrudkování prášků a zrnitých látek.

Má adstringentní vlastnosti, stahuje rozšířené póry. Ve velké oblíbenosti ho mají i výrobci přírodní dekorativní kosmetiky, například v BB krémech či make-upech. Dodává kosmetickému produktu barvu, snižuje jeho transparentnost. Též bývá častou součástí rtěnek, řasenek či očních stínů.  Aluminum stearate je považován za látku nedráždivou a dobře snášenlivou. Ve velkém množství však může vyvolat podráždění kůže, očí či dýchacích cest. V kosmetice se ale v tak vysoké koncentraci nepoužívá.